Wat is minimumloon?

Als mensen praten over het minimumloon, bedoelen ze hiermee meestal het wettelijk minimumloon mee. Dit is het minimale loon wat je moet krijgen als je werkt. Dit loon word ook wel “je salaris” genoemd.  Bij salarissen word er verschil gemaakt tussen het minimumloon en het minimum jeugdloon. Als de leeftijd van de werknemers tussen de 15 en 22 jaar ligt, dan spreekt men over het minimumjeugdloon. Als een werknemer tussen de 23 en 65 jaar is, spreekt men over het minimumloon.

Als je nog geen 23 bent en je gaat voor een baas werken is het belangrijk dat je weet wat voor jouw leeftijd het minimumloon is. Op deze website vind je handige tabellen waarin je dat op kan zoeken. Kijk goed naar de eisen waar je baas aan moet voldoen, en welk salaris hij je minimaal moet betalen. Bedenk hierbij wel dat het om bruto bedragen gaat, en er hier dus nog belastingen en dergelijke van af gaan.

Als je weet wat het minimumloon, of minimum jeugdloon voor jouw leeftijd is, weet je zeker dat je niet onder wordt betaald. Natuurlijk is het mogelijk dat je meer gaat verdienen. Dit kan onder andere afhangen van je opleiding, kennis en ervaring, en natuurlijk van je werkgever. Het minimumloon is echter het minimum bedrag dat je betaald moet krijgen. Je mag dus wel meer krijgen, maar niet minder.

Als je je salarisstrook of loonstrook krijgt, kun je hierop zien wat je hebt verdiend die maand. Aan de hand hiervan kan je ook uitrekenen wat je per uur hebt verdient. Als je deze gegevens hebt, kun je met de Minimumloon2013-Rekenhulp op deze website nakijken of je werkgever je genoeg betaald.

Het is mogelijk dat er binnen het bedrijf waar jij gaat werken extra afspraken gemaakt zijn over het minimumloon, of minimumjeugdloon. Deze afspraken kan je vinden in de CAO. In de CAO kunnen afspraken staan dat er hogere lonen zijn voor elke leeftijd.

Vraag daarom dus altijd de CAO van het bedrijf waar je gaat werken. Op deze manier ben je op de hoogte van alle financiële aspecten van jouw organisatie. Het is belangrijk voor jou om te weten wat het minimumloon voor de wet is, maar ook voor jouw specifieke bedrijf, zodat daar geen verschillen in kunnen zitten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s