Minimum Uurloon

Het minimum uurloon kan je uitrekenen aan de hand van het voor jouw geldende minimumloon. Dit kan wel per werkgever en sector verschillen. Het is hiervoor van belang te weten uit hoe veel uren een fulltime werkweek bestaat bij je werkgever. Dit kan zijn 36, 38 of 40 uur per week. Dit kan je terugvinden in de CAO.

In de tabellen staan de minimumlonen per maand, week en dag. Dit omdat er in de wet niet is vastgelegd uit hoeveel uur een fulltime werkweek bestaat. Omdat het aantal uren kan verschillen, maar het minimumloon niet, wordt dit uitgerekend aan de hand van het minimumloon per maand, of per week. Hieronder zie je een overzicht voor de minimumlonen per uur voor een 36, 38, en 40 urige werkweek. Wil je een handige rekenhulp om te zien hoe veel je per uur moet verdienen, kijk dan bij onze Minimumloon-Rekenhulp !

in deze tabel staan de minimum uurlonen per 1 juli 2013

Voorbeeld:

Je bent 23 jaar (of ouder), en werkt fulltime bij een baas. Een werkweek bestaat bij deze baas uit 40 uur. Je verdient het huidige minimumloon, en word per 4 weken betaald.

In de tabel kan je zien dat het minimumloon voor iemand van 23 jaar per week € 333,70 is. Deze persoon moet dus minimaal verdienen:

€ 333,85 / 40 (aantal uren in fulltime werkweek) = € 8,35 bruto per uur.

Gaat deze persoon bij een andere baas werken waar een fulltime werkweek uit 36 uur bestaat, moet deze persoon dus per uur meer verdienen:

€ 333,85 / 36 (aantal uren in fulltime werkweek) = € 9,27 bruto per uur.

Omdat het minimumloon ieder jaar wordt aangepast, veranderd het minimum uurloon ook automatisch. Als je wilt berekenen wat je per uur verdiend, kun je dit via je salarisspecificatie uitrekenen. Dit bedrag dient minimaal gelijk te zijn aan het wettelijke minimum uurloon, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van het uurloon zodat men je niet te weinig betaald. Als je ervaring of specifieke kennis in huis hebt voor het werk wat je doet, is het natuurlijk altijd verstandig om eens met je werkgever te praten over een salaris wat hoger ligt als het minimumloon. Meer mag namelijk altijd. Minder niet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s